Over

De Eeuw van de Amateur is de podcast over ALLES! Dat is een niche, maar wij geloven er in. De Eeuw van de Amateur wordt gemaakt door radiomaker Botte Jellema, fotostripmaker Ype Driessen en (soms) schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse.

De afleveringen

Afleveringen 1 – 18
Het eerste blok afleveringen van De Eeuw van de Amateur ging vooral over het maken van een podcast in Nederland. Botte maakte dit van november 2015 tot maart 2016. In twaalf afleveringen ontdekte hij al doende wat er kan, hoe je het doet en hoe je succesvol kan zijn.

In deze afleveringen probeert hij verschillende vormen van podcasten uit: van een simpel interview met 1 microfoon (in een te luidruchtige omgeving) tot complexe montages met meerdere sprekers, voice over, muziek en sfeergeluiden. Inhoudelijk duikt hij in vertelvormen, interviewstijlen, onderwerpkeuzes en rechtenkwesties. Tot zijn vreugde bereikte Botte er duizenden luisteraars mee.

Daarna volgden zes aflevering met bijzondere interviews of besprekingen.

Afleveringen 19 – 43
Botte leerde van het begin drie dingen. Ten eerste om het simpel te houden, aangezien hij (nog) geen sponsor of fonds heeft dat hem financieel ondersteunt. En niemand kan gratis veel werk doen. Ten tweede dat je een plan of format moet hebben voor je podcast. Anders snapt niemand waar je mee bezig bent, en zeker financiers niet. En ten derde dat de luisteraars haarfijn aanvoelen of je plezier hebt in het maken. En dat bracht Botte op een idee .

Aflevering 19 vormde het begin van een maandelijkse podcast die Botte samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen maakte (gedurende de serie werd deze tweewekelijks overigens). Ze hadden altijd al goede gesprekken, die ergens over gaan, creatief zijn en waarin ze veel plezier hadden, en nu deden ze dat (ook) voor de microfoon.

Aflevering 43 – 63

In oktober 2017 maakten we aflevering 43. Er waren twee mooie gebeurtenissen: de introductie van de Eeuw-O-Foon, zie hieronder, én de toetreding van de Eeuw van de Amateur tot het Nederlandse podcastplatform Dag & Nacht Media. Verder is Paulien Cornelisse ook een vaste factor geworden. Afhankelijk van gezin en werk is zij eens in de maand te horen in de Eeuw van de Amateur.

Vanaf aflevering 63

Vanaf september 2018 werd de Eeuw van de Amateur een wekelijkse podcast, mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Storytel (met één L). Voor Storytel werd de rubriek ‘Naaaah wat een verhaaaal!’ in het leven geroepen, wat veel bijzondere reacties heeft opgeleverd. Maar bijna belangrijker nog was dat de Eeuw van de Amateur de Dutch Podcast Award won, in de categorie media en journalistiek. Beide gebeurtenissen zorgden voor veel nieuwe luisteraars.

De rubrieken

De Krant Van Drie Maanden Geleden
Eén van de onderdelen is de bespreking van wat er drie maanden geleden in het nieuws was: De Krant Van Drie Maanden Geleden. Het is een programma-idee dat Botte al een tijdje had: soms lijken onderwerpen in het nieuws allesbepalend en is het onvoorstelbaar dat we het er ooit niet meer over hebben… maar wat is daar drie maanden later nog van over. En wat weten we nu over het nieuws van drie maanden geleden.

Thee-thee-thee-thee-t-t-t-t-t-thee-thee
Er wordt bij de opnames veel thee gedronken (behalve door Ype). Dat is wel eens thee van Pickwick, en op de labeltjes van die theezakjes staan tegenwoordig vragen. Voor de grap lazen onze podcasthelden daar eens eentje van voor, en voor ze het wisten was er een nieuwe rubriek geboren. Met een eigen tune, natuurlijk.

Eeuw-O-Foon
Je kan Botte, Ype & Paulien alle vragen waar je mee zit voorleggen. Dit gebeurde voorheen door het voorlezen van via de mail ingestuurde vragen, maar er is ook de Eeuw-o-Foon!

06 1990 6871

Wanneer je dat nummer belt, krijg je de voicemail van de Eeuw van de Amateur. Laat daar je bericht, vraag of opmerking achter, en we behandelen je vraag in de volgende aflevering. Superleuk als je belt!

De hosts

Botte Jellema
Botte is de bedenker en host van de Eeuw van de Amateur. Botte is radiomaker bij diverse programma’s van NPO Radio 1 en NPO Radio 4. Ook maakt hij radiodocumentaires, voor RadioDoc van NTR/VPRO. Hij is als host en producent betrokken bij verschillende andere podcasts. Meer over hem lees je op zijn website.

Ype Driessen
Ype is fotostripmaker. Hij heeft een dagelijkse online stripserie, staat elke zaterdag in Het Parool en is te vinden op diverse andere plekken. Daarnaast illustreert Ype kinderboeken. Ype’s eigen boeken kan je vinden via zijn winkeltje.

Paulien Cornelisse
Zolang ze het kan combineren met haar werk en gezin, is Paulien eens per maand vaste gast bij de Eeuw. Paulien is vaste columnist op de voorkant van de Volkskrant. Ook kan je haar boeken over taal en over een verwarde cavia lezen. Paulien is tevens een van de bedenkers van Echt Gebeurd, een programma in Toomler in Amsterdam, waarin gebeurde verhalen die verteld worden. En ook daar is een podcast van.

Luisteren

De Eeuw van de Amateur is te vinden in alle podcastapps voor smartphones en tablets, inclusief Spotify. Luisteren en je abonneren in een app is eigenlijk het handigst. Je kan de afleveringen ook beluisteren op deze site. De Eeuw van de Amateur wordt via Dag en Nacht Media gehost op Art19.

Botte, Ype en Paulien waarderen het zeer als je een recensie achterlaat op iTunes. Verder is er een facebookpagina en een Instagram-account.

Leuk als je luistert en delen = lief!