Over

De Eeuw van de Amateur is de podcast over ALLES! Dat is een niche, maar wij geloven er in. De Eeuw van de Amateur wordt gemaakt door radiomaker Botte Jellema, fotostripmaker Ype Driessen en (soms) schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse.

De afleveringen

Afleveringen 1 – 18
Het eerste blok afleveringen van De Eeuw van de Amateur ging vooral over het maken van een podcast in Nederland. Botte maakte dit van november 2015 tot maart 2016. In twaalf afleveringen ontdekte hij al doende wat er kan, hoe je het doet en hoe je succesvol kan zijn.

In deze afleveringen probeert hij verschillende vormen van podcasten uit: van een simpel interview met 1 microfoon (in een te luidruchtige omgeving) tot complexe montages met meerdere sprekers, voice over, muziek en sfeergeluiden. Inhoudelijk duikt hij in vertelvormen, interviewstijlen, onderwerpkeuzes en rechtenkwesties. Tot zijn vreugde bereikte Botte er duizenden luisteraars mee.

Daarna volgden zes aflevering met bijzondere interviews of besprekingen.

Afleveringen 19 – 43
Botte leerde van het begin drie dingen. Ten eerste om het simpel te houden, aangezien hij (nog) geen sponsor of fonds heeft dat hem financieel ondersteunt. En niemand kan gratis veel werk doen. Ten tweede dat je een plan of format moet hebben voor je podcast. Anders snapt niemand waar je mee bezig bent, en zeker financiers niet. En ten derde dat de luisteraars haarfijn aanvoelen of je plezier hebt in het maken. En dat bracht Botte op een idee .

Aflevering 19 vormde het begin van een maandelijkse podcast die Botte samen met vriend en fotostripmaker Ype Driessen maakte (gedurende de serie werd deze tweewekelijks overigens). Ze hadden altijd al goede gesprekken, die ergens over gaan, creatief zijn en waarin ze veel plezier hadden, en nu deden ze dat (ook) voor de microfoon.

Aflevering 43 – 63

In oktober 2017 maakten we aflevering 43. Er waren twee mooie gebeurtenissen: de introductie van de Eeuw-O-Foon, zie hieronder, én de toetreding van de Eeuw van de Amateur tot het Nederlandse podcastplatform Dag & Nacht Media. Verder is Paulien Cornelisse ook een vaste factor geworden. Afhankelijk van gezin en werk is zij dan eens in de maand te horen in de Eeuw van de Amateur.

Vanaf aflevering 63

Vanaf september 2018 werd de Eeuw van de Amateur een wekelijkse podcast, mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Storytel. Voor Storytel werd de rubriek ‘Naaaah wat een verhaaaal!’ in het leven geroepen, wat veel bijzondere reacties heeft opgeleverd. In dezelfde maand won de Eeuw van de Amateur de (eerste) Dutch Podcast Award, in de categorie media en journalistiek. Beide gebeurtenissen zorgden voor veel nieuwe luisteraars.

In 2022 won de Eeuw van de Amateur voor de tweede keer een Dutch Podcast Award. In dat jaar werd de tune vervangen door een compositie van Ype en Botte zelf.

De rubrieken

Rubrieken komen en gaan, maar twee zullen altijd blijven bestaan… en dat zijn ’thee’ en de ‘eeuw-o-foon’. Meer daarover hieronder. Verder zijn er de regelmatig terugkerende rubrieken ‘aanvullingen & correcties’, ‘de boekenkast’, ‘one small step (ze kunnen wel een man op de maan zetten, maar…)’, en ‘podcastpraat’. Allemaal uiteraard voorzien van handgemaakte jingles.

Thee-thee-thee-thee-t-t-t-t-t-thee-thee
Er wordt bij de opnames veel thee gedronken (behalve door Ype). Dat is wel eens thee van Pickwick, en op de labeltjes van die theezakjes staan vragen. Voor de grap lazen onze podcasthelden daar eens eentje van voor, en voor ze het wisten was er een nieuwe rubriek geboren. Met een eigen tune, natuurlijk.

Eeuw-O-Foon
Je kan Botte, Ype & (soms) Paulien alle vragen waar je mee zit voorleggen. Dit kan op de Eeuw-o-Foon!

06 1990 6871

Wanneer je dat nummer belt, krijg je de voicemail van de Eeuw van de Amateur. Laat daar je bericht, vraag of opmerking achter, en we behandelen je vraag in de volgende aflevering. Superleuk als je belt!

De hosts

Botte Jellema
Botte is de bedenker en host van de Eeuw van de Amateur. Botte is radiomaker bij diverse programma’s van NPO Radio 1 en NPO Radio 4. Ook maakt hij radiodocumentaires, voor Docs (voorheen RadioDoc) van NTR/VPRO, en Wat Blijft van HUMAN. Hij is als host en maker betrokken bij verschillende andere podcasts. Meer over hem lees je op zijn website.

Ype Driessen
Ype is fotostripmaker. Hij heeft een dagelijkse online stripserie, staat elke zaterdag in Het Parool en is te vinden op diverse andere plekken. In 2020 verscheen Ype’s (en ’s werelds eerste) autobiografische fotoroman ‘Het nadeel van de twijfel‘, dat inmiddels een aantal vertalingen kent. Ype’s eigen boeken kan je vinden via zijn winkeltje.

Paulien Cornelisse
Met enige regelmaat is schrijver, cabaretier en podcastmaker Paulien Cornelisse vaste gast bij de Eeuw. Paulien is columnist op de voorkant van de Volkskrant. Ook kan je haar boeken over taal, een verwarde cavia, en Japan lezen. Paulien is tevens een van de bedenkers van Echt Gebeurd, een programma in Toomler in Amsterdam, waarin mensen verhalen vertellen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. En daar is een succesvolle podcast van.

Luisteren

De Eeuw van de Amateur is te vinden in alle podcastapps voor smartphones en tablets, inclusief Spotify. Luisteren en je abonneren in een app is eigenlijk het handigst. Je kan de afleveringen ook beluisteren op deze site. De Eeuw van de Amateur wordt via Dag en Nacht Media gehost op Art19.

Botte, Ype en Paulien waarderen het zeer als je een recensie achterlaat op Apple Podcasts. Verder kan je gezellig met andere luisteraars praten bij Vriend van de Show, en is er een Instagram-account.

Leuk als je luistert en delen = lief!